Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. "An Teach Dóighte" an t-ainm atá ar an t-sráidbhaile 'na bhfuil mise im mo chómhnuidhe. Tá sé suidhte i bParáisde Cill Ainín, i mBarúntacht Mágha Cuilinn agus i dTogha Roinn Wormhole, agus i gConndae na Gaillimhe. Tá sé ar bhruach locha Corrib agus timcheall dhá mhíle déag ó chathair na Gaillimhe.
    Fadó bhí teach mór san áit. Deirtear gurbh le muinntir Flaitbearthaigh ar dtús é agus in a dhiaidh go raibh muinntir Kerrivan 'na gcómhnaidhe ann. Doigheadh teach ( tré thionóisc, deirtear) agus níl fágtha anois ach binn an tighe. Sin an fath gur tugadh "Teach Dóighte ar an áit.
    Tá sgéal ag na sean-daoine f'án teach seo. Deirtear go raibh sé lán d'ór agus go ndeachaidh an t-ór ag snámh i Loch Corrib nuair a chuaidh an teach tré theine agus
    Maighréad Breathnach
    Bléan Óráin, Co. na Gaillimhe