Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Tá mé i mo chomhnuidhe i gCluain Móir. Tán t-sráid-bhaile seo i bparráisde Cill Ainín agus i mBarúntacht Mhágh Cuilinn. Tá sé i dTogha Roinn Wormhole. Tá sé timcheall dhá mhíle déag ó Ghaillimh agus sé mhíle go leith as Uachtar Árd.
    Tá aon teach déag ann anois agus sé cinn eile atá ag tuitim ó chéile. Cailleadh na daoine uilig a bhí na gcómhnuidhe 'sna tighthe sin. Cinn tuighe atá orra go léir acht dhá cheann-siopa ceann acu sin.
    Séard is brígh leis an ainm ná "móinfhéar mór". Tá a lán móinféar san áit agus sin an fáth gur tugadh an t-ainm ar an t-sráid bhaile.
    Tá siopa amháin ann agus is féidir a bhfuil ag teastáil uainn d'fhághail ann. Ag muinntir Osborne atá an siopa.
    Tá trí tobhar san áit - Tobar na Tríonóide. Tá sruth fá
    Máire Ní Fhíle