Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. Deirtear go bhfuil cístí óir i bhfolach fá gach sgeich a fásann in aghaidh na gaoithe aniar.
    Deirtear go raibh saighdiúr ag fághail bháis ag an Teach Dóighte. Timcheall dhá mhíle ón sgoil fadó. Sul a bhfuair sé bás chuir sé crocha óir a dtaisge fa sgeich ann. Sgeach an cam í agus go dtí an lá atá indiú ann tugtar "Sgeach an tSaighdiúra" uirthe. Ní siubhlann na beithdhigh fán sgeich ar chor ar bith. Deirtear go bhfaca na daoine fadó an t-Saighdiúir céadna tar éis báis d'fhághail dó agus é go máirseáil síos suas.
    Deirtear freisin go bhfuil crócha óir i bhfolach san bportach i gCluain Mór. Na Lochlannaigh a chuir ann é. Deirtear go mbíonn soillse le feicsint san áit san oidhche. D'fhéach a lán daoine len a fhágháil acht theip orra. Deirtear freisin go raibh teach lán d'ór san áit a d'tugtar
    Cáit Ní Fhíle
    Cluain Mór, Co. na Gaillimhe