Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    slabhradh a chur thart ar a muineal agus é a cheangailt do chrioga. Ceannuightear na slabhradh sin i nGaillimh.
    Má bhíonn bó tinn crochtar bonn beannuigthe Benedict in áirde san mbothán. Tomtar síos é i ngach deoch a tugtar do'n bhuin freisin agus cuirtear braon d'uisge beannuighthe san digh leis.
    Nuair a bhíos ba dhá dtiomáint againn deirimid "huirt amach" nó "gabh amach annsin".
    Nuair a bhíos an bhó blighte déantar comhartha na croise leis an mbainne uirthe cun go mbeidh rath uirthe go mblightear aríst í. Má dóirtear bainne deirtear go mbíonn bainne ag teastáil ó dhuine éigin.
    Níl capall ag gach duine annseo. Sé an t-asal a dheineann an obair ar fad beagnach. Crochtar crúdh capaill os cionn an dorais ionnus go mbeidh rath ar an tighe. Níl aon seanchus annseo i dtaoibh capall.
    Brighid Ní Chéide
    Cluain Mór, Co. na Gaillimhe