Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Tá gabhar, bó nó dhá cheann, capall nó asal, caoirigh, muca agus roinnt gamhna ag gach duine san gceanntar. Siad na gabhair na h-ainmhidhthe is flúirsighe. Is maith le daoine iad a choinneal mar coinnigheann siad na sgeacha ó bheith ag fás ar an talamh. Bligheann siad iad freisin agus tugann siad an bainne do na muca. Bíonn fonn ar na h-ainmhidhthe seo imtheacht ró fhada ó baile agus mar sin, ceangailtear dha cheann le chéile tré slabhradh a chur thart ar an dá muineal agus é a cheangailt. Ní féidir leo rith go maith annsin. Seift éile atá acha seadh dá chois cliathánach a cheangailt le chéile. Uaireannta tagann fear thart ag ceannacht mionnáin. Díolann na daoine iad ar 2/6 an ceann go minic.
    Tá bó ag gach duine agus dhá cheann ag a lán. Tugtar bothán ar thigh na mbó. Ceangailtear na ba le
    Brighid Ní Chéide