Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    le céile leis an gcois luithne go raibh sé in aon mheall amháin. Thóg sí amach é le clár bheaga agus d'fhág ar mhias adhmaid é.
    Bhí canna d'uisge glán úr ar an gcathaoir in aice an bhuird. Dóirt sí roinnt de ar an im. Annsin thosuigh sí ag brughadh na bláthaighe amach asan as an im le clár beag. Dóirt sí tuille uisge air agus lean sí de sin go dtáinig an t-uisge amach as gan aon chómhartha bláthaighe air.
    Fuair sí roinnt salainn annsin agus bhris sí pé cnaipí a bhí ann. Agus mheasg sí tríd an im é. Annsin rinne sí prionndaí de chuid agus chuir sí an cuid eile i mbolla dúinn féin.
    Annsin sgáird sí an bhláthach as an gcuinneog isteach i gcróca mór agus chuir sí isteach san aránaca (?) é. Beidh muga de sin le n-ól againn nuair a bhéas tart orainn agus bainfidh mo mháthair usáid as cuid eile de le cácaí a
    Ailís Breathnach
    Cluain Mór, Co. na Gaillimhe