Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Rinne sí cómhartha na croise uirthe féin annsin agus ar sise "tosnóchaidh mé anois in ainm Dé." Thosuigh uirthe annsin ag bualadh an bhainne reamhair síos suas leis an gcois-luithen. Nuair a bhí sí tamall ag bualadh d'éirigh sí tuirseach agus thógas féin an chos luithne. Níorbh fhada go dtáinig tuirse orm féin chómh maith acht tháinig chómarsa isteach agus thug sin seans dom. "Caithfead dreas a bhuaileadh ar seisean no ní bheidh im ar an mbainne go deo mar bhéarfad liom é". Rinne sé amhlaidh. Annsin bhain mo mháthair an clár den chuinneoig agus chonnaic sí cosamhlacht an ime ar an mbainne.
    "Is gearr anois go mbeidh sé réidh againn ar sise" go bhfágaid Dia an t-sláinnte agaibh".
    Bhuail sí dreas eile agus thóg an clár arís. Bhí cnapóga ime ar snámh ar uachtar an bhainne. "Tá linn anois, buidheachas le Dia" arsa mo mháthair. Bhailigh sí an t-im
    Ailís Breathnach
    Cluain Mór, Co. na Gaillimhe