Scoil: Leamhchoill (uimhir rolla 10742)

Leamhchoill, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhá dhéanaimh. Bhí orra cliabh ghaimhne a iomcar ó clais-ghaimhne ‘na lár síos go dtí an bóthar. Bealach chruaidh fhada a bhí ann.
    Tosuigheann Bóthar Dhroma Beag ag barr an chnuic agus cníochnuigeann sé istigh ag an mbaile. Tá sé déanta lé leath-chéad blian. Sé Tighearna Talmhan a thug an t-airgead dhóibh.
    An Sgoláir - Cáitlín Ní Oireachtaigh
    A Seoladh - Leamhchoill, Maghcuilinn, Co. na Gaillimhe
    Ainm an duine a thug dí é - Mícheál Mac Oireachtaigh
  2. Tá na mílte bóithre i bparráist Mhaghcilinn acht ní móran lé rádh an chuid is mó acú. Tá siad ‘na sean-bhóithre chaithte briste anois. Tá a ainm fhéin ag gach bóthar acú.
    Tábóthar ann ar a dtugtar Bóthar Leamhchoille agus ní fiú cainnt anois tá sé chómh briste lobhtha sin ach mar sin fhéin is féidir lé gluaisteán a imtheacht air chuid dhó