Scoil: Leamhchoill (uimhir rolla 10742)

Leamhchoill, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Domhnalláin

1. Na Fataí
    Is iomdha cineál fataí ann agus ní hé an blas céadhna atá ar cineál ar bith acú. Tá ainm ar chuile ceann acú mar “h-Epicúres”, “Pinks”, “Banners”, “Champions”. Fata an-bhog ‘seadh an “h-Epicúre” agus is é an fata is luath a cuirtear agus freisin an fata is luath a baintear.
    Fata tirm agus blas milis le n-ithe air is seadh an “Pink” má tá an talamh feileamhnach. Fata buidhe ar nós an “Champion” an fata is tirme ar fad acú agus an fata is milse le n-ithe freisin.
    Fásann “h-Epicúres”, “Pinks”, “Banners”, agus “Championns” i Leamhcoill. Sé an áit is feárr le “h-Epicúres” a chur ná i dtalamh móna nó talamh láidir nach mbeadh curtha le fada cheana. Sé an talamh is fearr le h-aghaidh “Pinks” ná talamh bán nó cúnnlach.
    I dtalamh bán castar fóidín i dtosach, timcheall sé orlaigh ar leithead nó mar sin. Idir gach iomaire bíonn píosa de’n
    Máighréad Ní Bháinn
    Máirtín Báinn