Scoil: Leamhchoill (uimhir rolla 10742)

Leamhchoill, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Domhnalláin

1. Cístí Óir i bhFolach
    Seán Buidhe
    Bhí fear taobh thiar do’n Spidéal. Tugadh Seán Buidhe mar leas-ainm air. Rinne sé brionglóid trí oidhche i ndiaidh a chéile go raibh pota óir faoi chrann i gConndae an Chláir. D’imthigh sé go Co. an Chláir an lá i n-a dhiaidh sin. Nuair a bhí sé thall i gCo. An Chláir chonnaic sé chuile nidh mar a bhí sa mbrionglóid aige. Cé chasadh leis acht an fear ba leis an gháirdín. Chuir sé cainnt air agus d’iarr sé dhó céar’bh as é. “Is stráinséar annso thú”. “Seadh go deimhin”, arsa fear an Spidéal, “brionglóid a bhí agam a thug an bealach seo mé, ar phota óir a bhí I leitheid seo do gháirdín”. Gabh abhaile agus bíodh ciall agat”, arsan fear leis, “ná chreid an bhrionglóid. Tá mé ag brionglóid le trí blian go bhfuil pota óir i ngáirdín Sheáin Bhuidhe faoi chrann i n-aice le claidhe”. Chuaidh sé abhaile agus nuair a tháinic an oidhche chuaidh sé fhéin agus a mhac amach agus thug sé laídhe leis agus thosaigheadar ag baint agus bhaineadar an pota.
    AT1645: The Treasure at Home
    Pádhraig Buiréad