Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (gan teideal) (ar lean)

Ar an mbóthar ag teacht ó Ghaillimh go h-Úachtarárd tá an baile beag Mághcuillin suidhte...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ag tabhairt aire dhó agus ao' inne a bheadh ag brionglóideach trí oidhche in a dhiaidh a chéile geobhfadh sé an pota óir. Bhí fear i mBaile Nua agus bhí sé ag brionglóideach oidhche amháin agus chuaidh sé go dtí an teampol ach ní fhaca sé aon rud ann agus bhí fear eile i gCúlachaí agus bhí sé ag brionglóideach dhá oidhche agus chuaidh sé go dtí an teampol mar shíl sé go mbheadh an pota óir imhtighthe agus thug sé láighe leis. Ach nuair a chuaidh sé isteach ní raibh fhios aige a raibh aige a raibh an cat ann ach ar an móiméad a chuaidh sé isteach léim an cat air agus mharbhuigh sé é.
    Séamus Ó Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe