Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear air an mbaile seo uair agus sé an tainm a bhí air ná Máirtín Ó Ceidigh agus sé an tainm a bhí air a bhean ná Sála. Bhí teachín bheag bhídeach acha agus ní raibh seomra ar bith ann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear air an mbaile seo uair agus sé an tainm a bhí air ná Máirtín Ó Céidigh agus sé an tainm a bhí air a bhean ná Sala Bhí teachín bheag bhídeach acha agus ní raibh seomhra ar bith ann.
    Bhí bó-ín beag báinne acha agus ní raibh aon stapla acha go gceanglóidís an bhó-ín agus cheangail siad i gcloigeann an tighe í, agus chuaidh Máirtín agus Sála a chodhladh agus i lár an meadhon oidhche sgaoil an bó-in agus bhí Máirtín agus Sala in a gcodhladh.
    Tháinic an bó-ín agus thosuigh sí ag ithe an leabhaidh agus nuair a d'airigh siad an bhó-ín ag iththe an leabhaidh dubhairt Máirtín le Sala.
    "Éirigh a Shala agus las an coinnealáin; Éirigh a Shála agus las
    Seán Ó Gamhnáin