Scoil: Scoil Éinde, An Spidéal

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
Seoirse Ó Flaithbheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus i lár na leice tá tobar fíor uisge agus an t-am seo a bhfuil mé ag trácht ar, bhí leach mhór in-a sheasamh taobh ó dheas den tobar, agus i ag congbháil sgáile na gréine ón tobar. San am seo bhí Tomás ag brionglóid trí oidhche indhiadh [!] a chéile, go raibh trí (óir) phota óir idir trí idir trí síonta i lár na leice. Ní raibh an tobar ann ar chor ar bith san am a raibh Tomás ag brionglóid. Taobh shíos den leac bhí sgeach mhór árd. Ar chuma ar bith an oidhche thar éis Tomás a bheith ag brionglóidí, chuaidh sé suas ar an leac idir a dó-dhéag agus a h-aon a chlog san oidhche, agus nuair a sheas sé, céard a siubhalfadh aníos chuige acht firín beag agus éadach dearg air. Do bheannuigheadar dhá chéile. Tá mé ag iarraidh conghnamh ort arsa Tomás leis an trí phota óir atá annseo a thabhairt liom. Imthigh leat arsa an firín agus croch suas an taobh ó thuaidh de'n leac atá idir na síontaí seo. Tá an leac sin mar bheadh clár ar chóra agus i leigthe síos ar an ór. Rinne Tomás amhladh agus thuit an leac ar a corr agus d'fan mar sin. Do thóg Tomás aníos an trí phota agus iad lán d'ór buidhe. Ghabh sé buidheachas leis an bfirín. Cé'n t-ainm atá ort arsa Tomás? leis an bfirín. Is mise mac an árd cheannphort a bhí ar na daoine maithe atá in-a gcomhnuidhe i gcnoc meádha arsa an firín beag. Bhí orm an áit seo a chúdach go dtugadh duine éicínt leis an t-ór,. D'fágadar slán ag a chéile, agus d'imthigheadar
    Tomás Ó Neachtain
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)