Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Do bhí fear amuigh oidhche Samhna. Connaich síad na sidheoga agus do cuir siad ar a driumh é. Do bhí sé ag léim ó crann go crann gur tugh síad go Croch Mhagh é. Do bhí go leor sidéoga amuigh annsin. Connaich fear amháin é agus do thug sé puirsé óir dó. Tháinig fear eile agus do thug sé corcan óir dó. Tháinig fear eile agus do thug sé corcan óir do agus dubhairt sé nuair a h-aisteas biadh biad nó deoch uait oscal an croca seo. Do léim amach bean agus leag sí bíad agus deoch.
  2. Bhí Steobheán Mó Ginnéan in a comnuidhe i Gcill Tullach inaiche le Gaillimh bhí cuig acra taillimh aighe agus bí cúig puint cíos air bhí ar an cíos sin a íoc dá uair sa mblián. In Aráin Móir a bhí an Tíarna Tallamhain in a comnuidhe san am sin. Lá amháin chuaidh Stiopéan ag íoc an cíos agus ní raibh an tairigid ar fad aighe agus ní taicgeach an Tiarna Tallamhain é núair nach raibh sé aighe ar fad. Chuaidh Stiapéan
    Máire Ní Ulcín
    An Chreig Charrach, Co. na Gaillimhe