Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní túisge a bhí sí imthighthe ná isteach le ceann eile, thug leí gráinne agus dimthigh. Annsin chuaidh cuileog eile isteach thug leí gráinne de'n chruithneacht agus d'imthigh. O caithfeamuidh fanacht go dtí deireadh an sgeil leis sin a fhagháil amach ars an sgealaidh. Annsin ar seisean. Thainig cuileog eile thug leí gráinne eile de'n chruithneacht agus d'imthigh. Annsin thainig ceann eile thug leí gráinne éile . Nuair a bhí an sgéalaide trí seacthmhainí ag cur dhó ar an mbealach seo thuit an rí i laige agus nuair a thainig sé chuige féin dubhairt leis an méid de'n sgéal a bhí cluinte aige agus mar ghád dhó leanamhaint dó ní bfuide.
  2. Bhí bean ann fad ó agus bhí sí sanntach acht ba maith leí ainm na feile beit uirrí. Lá amain táinig fear beag o'n sliabh fear side do bead é agus buail sé ar an doras agus chuaidh an cailín aimsire Máire go dtí an doras agus dfiaruigh sí de cad a bhí uaidh ó béid bainfeis againn
    Máire Ní Ulcín
    An Chreig Charrach, Co. na Gaillimhe