Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Shíl an Gruagach é a chosaint acht chinn séngó gur sáith sé é sa t-súil clé. Nuair thuit an Gruagach annsin cuir sé sgread as féin a bhí le cloisint ar fud an oileán. Annsin do rith na mná go dtí an Gruagach nuair a chuala siad an sgreadhadh agus do bhíodar lán d'áthas. Nuair a bhí an Gruagach marbh d'aithrigh an talamh. Bhí sé cothrom leis an d'talamh eile. Annsin bhí na daoine sgaoilte. Ní raibh fhios ag na daoine cé'n caoí a thugfhad siad buidheahas do'n Gaisgidheach mar gheall ar na rud a rinne sé do'n Gruagach.
  2. Bhí fear in -Éirinn úair amháin darbh ainm Tomás. Lá amháin bhí sé ag fiadhach le na capall agus cúpla madra. Bhí sé ag imeacht leis go dtáinic go cnoc mór. Bhí an oidhche ag teacht agus bhí sé ag eirighe dorcha agus bhí ocras agus fuacht air. Ní raibh sé acht í bhfogus fiche míle dhá theach. Chonnaic sé solus beag í bfaidh uaidh do tharraing sé air teach beag súarach a bhí ann. Isteach leis agus connaich sé sean bhean agus sean fhear. Bhí an sean fhear in a chodhladh agus bhí an bean ag bruith feóil. Dfiarr sé deoch uirthí agus thug sí cuid de'n anbhruith dó. Nuiar a d'ól
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Eibhlín Ní Neachtain