Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cat is dá earbaill le feicéal go dtí lá indiu í mainistéar Baile Chláir agus tagann daoine léigheannta ó gach áit i n-Éireann chun é a fheiceáil.
  2. Bhí an sagart ag ligeadh an Aifreann i dreach feilme uair amháin. Nuair a bhí sé ag éisteacht fadfstíní roimh Aifreann, sé fear ar chathaoir an gar-don sagart agus bhí sé ag éisteacht le pescaí na ndaoine. Bhí sé tamall mairbh annsin dá bhfaca an sagairt é. Nuair a chonnac sé é dubhairt sé ‘ An bhfuil tú i bhfad annsin’ Tá mé anseo ó ghoid an bean an gé’ adeir an fear. Amach leat as sin anois ars an Sagairt agus déan turas na crusiche mar phionós nuair a bhí an t-Aifreann thart agus an Sagart ag dul ó bhaile connaic sé an fear céadhna aríste agus é ag dul thart ar an gcruadhc móna ar glúiní ó ‘céard tú tú ag déanamh annsin’ ars an sagairt.
    Eibhlín Ní hEoláin
    Lisín an Bhealaigh, Co. na Gaillimhe