Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

An Chreig Mhór, Co. na Gaillimhe
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fá dheire bhí an doctúir sáthruighthe aice mar bhí sí ag cúairt aige gach lá beagnach. Chuaidh sí chuighe an lá seo agus sgéon mór uirri. "Bhuell céard tá ort indhiu " arsan doctúr leí. "O dheamhan fhios agam " ar sise ac tá faitchíos orm nach mbeidh sé fada go mbeidh mo phort sinnte. Bhi brionglóid uathbásach agam aréir agus shíl mé gur bhfaca mé mo shean-mháthair agus í ag chaoineadh go mór. "Céard a d'ith tú le do shuipéar aréir ar seisean léi. Níor ith me ac leath-sicín, b'shin é an méad a d'ith mé a dhochtúir ar sise. "O feicim anois ceard tá ort, gabh abhaile anois agus ith an leath eile anocht agus beidh brionglóid agat go bfeicfidh tú do shean-athar agus é ag gáire go mór, ach comhairle do leasa dhuit ná téighchugam's amáireach.
  2. Ba mhaith liom bean a dheanamh cleas, agus nac gcliseach ar a grádh shiubhalach isteach le
      1. filíocht