Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    san fláinín. Dhéanadh siad crois don snáithe agus cuireadh cuireadh chuig an fiaghdóra é agus dhéanadh sé flainín de annsin bhéarfhadh siad abhaile é agus glanadh siad é agus annsin dhéanadh siad dráirní agus báinín dé.
    Gríasuidhe.
    Dá mbeadh griasuidhe ag cuir bairbín ar bróg gheobhfadh sé leathar agus wax agus snáth, taenni, casúr agus aul agus sgian. D'fhághadh sé an leathar ar an sean bairbín agus toiseann sé é. Annsin ghearann sé an leathar agus cuireann sé na tacanni ar bárr an bhairbín. Nuair atá an méid sin déanta déanann sé an ruadhág. Cuireann sé trí cinn de snáthaidhe le chéile agus cuireann sé wax air. Annsin casann siad é agus bárann siad é agus cuireann siad wax air arís. Annsin cuireann siad gallúnach air. Annsin fuagaileann siad é agus cuireann siad an ruadhág trí na chéile. Nuair atá sé réidh cuireann siad subhacain bróg air. Tá mé féin indonn gréasuidheachta a dhéanamh.
    Síghle Ní Mhaoilriáin
    Lios Ceanannáin, Co. na Gaillimhe