Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní cóir uimreaca coicroma capall ná carrannaí a beir ag tarrainge abhaile. Ní cóir de mácair na mna óige ar siúl cuig bainpus a h-ingíne. Ni cóir den bainpus ar siúl abhaile cuig an teac a d'fág sé go ceann míosa. Ní cóir go mácair ná mna siul cuig teac a h-ingíne go ceann míosa. Ní cóir argiorra a déanaim cuig ná ó an séipeal lá an pósadh. Ní cóir capall bán a beir sa tarrainge abhaile. Ní cóir a dul cuig socraid ar an gcéad dul amach tar éis an pósadh. Ní cóir do aon duine an lanámain pósta. dá mbeas troid ag an mbainpus. Dá mbrisí rud ag an mbainpus beag an lanámain óg ábamaíl. Ní cóir do aon duine an cáca pósta a brisead le bean pósta. Ní cóir a dul chuig an aifreann an doimnac an pósadh. Cuirtear giorra trí lár an cáca pósta. déigeann an lanámain óg ar an nglúnait agus brisead an cáca orra. deirtear go bhfuil sé mí-racmar pósadh ar an lá a gcuirtear lá na Naoiséan agus ar an Aoine.
      1. filíocht
    Bríghid Ní Mhurchadha