Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Pósann na daoine tart timpeall na haite seo idir lá cinn bliaone agus Céadaoin na luacras. Tá go leor pisreoga ag baint le pósaí agus seo ceann. Tá gcasaí muc orca ar an mbócar agus bá n-arbócal sí a cloigeann nuair a bíonn siad a n-aice leisí deirtear nac mbeat siad abamaíl. Deirtear freisin bá mbeat an grian ag soilsiú agus bá dearad nealca tuba ós a cionn go mbeas clann acú. Tá sé ceart ag bean pósta cáca na bainfeas a brisead ar cinn na lanáinain óga nuair ata siad ag teach isteach (an) soras na óige tar-ús a beirt pósta. Naoi na beic le blianta ó soin tagann daoine cuig leac na bainpuise agus iad gleasta suas le tuige. Mar sin tugann buachaillí tuige orca. Bíos an faillte rómpa agus múna mbíos siad ag an bainpus. Deirtear nac mbeas sé ceart. Ní bíos siad seo fiaruigce ag an bainpus cor ar bith. Dios cupla agus cáirt acú ag dul cuig an seipéal san am fadó. Ni cóir uimhreaca coircroma ban pósta a beirt ag pósta.
      1. filíocht
    Bríghid Ní Mhurchadha