Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    phunt dó. D'imtigh síad amach san ngairdín agis cur an cailleach an bolta ar an geata. Bhí sé i-n a seasamh i-n aice leis an bpichtúir ar feadh leath-úaire. C'én fáth nach gchaitheann tú an an smugairle leis leis an bpichtúr. Muire fágh giota beag tabach dom. Chuir sí a lámh i-n a phóca agus tarraing sí leath phunt tobach suas as a phaca agus thug sí do Micheál Ó hEidin é. Chuir sé leath únsa dé i-n a bhéal. Núair a bhí a bhhéal líonta le smugairle dúbhairt sé leis an cailleach "Tar annseo go bfeicfid tú an smugairle mór atá mé ag caitheamh leis an pictiúr. Tainich an cailleach i-n aice leis an fear agus bhí sí ag féachaint ar éadan an fhir agus ní deárna an fear tada ach an smugairle a caitheamh ar eadan an sean cailighe. Rinne an fear lámh agus d'imtigh sé leis amach thar an geata mór agus níor caith sé an smugairle leis an pictúir den Mhaighdeán Mhuire. D'imigh se leis abhaile.
    Seán de Búrca
    An Sliabh Fionn, Co. na Gaillimhe