Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhain sé fear amháin ón gabhar agus chuaid sé abhaile. Sin e an bail a chuaidh ar an bean crosta agus an fear eile a bhí san teach léithi.
  2. Scéal Grínn
    Aon uair amháin, bhí féasta sna flaitheas. An uair sin, bhí diabhal i n-ifríonn. Nuair a bhí siad ag damhsa sna bhflaitheas thuit cloch anuas faoi Naomh Peadar agus cén áit a dtuirfeadh sé air anuas ar an dianhail óg agus marbhuirgheadh é. Cuir an sean diabhail dluighe ar Naomh Peadar.
    Nuair dó ghlaodh an diabhail ar dlígheadóir tháinigh na ceadhta chuige. Nuair dó fhlaodh Naomh Peadar ar dlígheadóir ní raibh duine ar bith le fághail aige mar ní dheachadh dlígheadóir ar bith ariamh go dtí na flaitheas.
    Sórcha Ní Fheinneadha
    Mullach Otraigh, Co. na Gaillimhe