Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. An pochaide gabhair agus an rí.
    Bhí ládnúan ann fadó. Bhí síad i na comnuigh in Éirinn. Do bhí síad postaí bhíodh an bhean an dían ar an bhfear agus ba mhinic a thug sú bara dó. Lá amháin dúbhairt an fear le na bhean caca beag a deánamh dó agus go nimhtheachadh sé as an tír ar fad.
    Rinne sí an caca agus thug sí dó é. Bhí an tráthnóna ann an am seo agus d'imigh sé leis. Bhí sé ag suíbhal go raibh sé sé nó seacht mílte siubhalta aige. Bhí sé an meadhon oidche annsin agaid céard a casadh air acht. Firín beag agus dúbhairt an firín beag leis "gabh abhaile a amadán" agus bíodh ciall agat chuaidh sé abhaile annsin chuaidh sé isteach san teach agus d'fhan sé ann ar feadh tamaill. An t'am sin bhí sé i n-intinn an ríogh teach bréag a déanamh dó féin. Bhí sé ceart go leóir gur chuala an bean é.
    Annsin chuaidh sí go teach an ríogh agus dhubhairt sí nach raibh duine amháin san tír inson teach bréagh a dhéanamh comh maith le Seáinín. Séainín an tainmh a bhí ar an bhfear. Ach ní déanfadh sé tada duit mhuna gcuiridh tú paircíos air. Cuaidh sí abhaile annsin.
    AT0571: “All Stick Together”
    Peigh Ní Chrábháin