Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

An Bán Mór, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Mainnín

1. Sgéal faoi Oidhche Shamhna.
    Bhí lánamhain óg pósta agus ní raibh aca acht aon mhac amhain. Nuair a mheaduigh sé súas in a bhuachaill óg ní choinbheóchadh rud ar bith istigh san oidhche é acht ag imirt cártaí. Bhiodh a mhathair i gcomhnuidhe, i gcomhnuidhe ag troid leis. Oidhche Shamhna a bhí ann annsin agus dubhairt a mhathair leis gan a dhul amach. "Ní bheidh mé amuigh deireannach. Rachaidh mé amach ar aon nós ar feadh sgathaimh bhig de'n oidhche." D'imthigh leis. Chuaidh sé amach. Nuair a bhí sé ag tigheacht abhaile bhí cúgan treasna na gcuirt agus chuaidh se thar claidhe. Bhí an Púca ar an taobh eile
    Micheál de Faoite
    Eochaill, Co. na Gaillimhe