Scoil: Leath-bhaile

An Leathbhaile, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. Cainnt a chualas ó m'athair Padraic Breathnach
    aois - trí sgór go leith bliadhain.

Bhí níos mo daoine in a gcomhnuidhe ar an mbaile seo ná tá anois, agus bhí ceithre sgór teach in mo bhaile. Lof na sgoilteóga agus níor fhás acht corr-ghas an bhliadhain sin. "Protastúnaigh" agus "Tolers" a chuir na daoine sa bhliadhain ocht gcéad déág is dhá sgór is seacht. Bhain siad na gas a d'fhás. Ch'uile teach cuirfeadh siad acra fataí agus níor fhás, acht ceathrú de ch'uile acra. Fad is bhíos siad ag fás lof siad. Stirapouta min-bhuidhe agus arán coirce bhíodh siad ag ithe in ionad fataí bliadhain an droch-shaoghail. Cuireadh siad ceithre sgailteóga treasna an iomaire troighthe ó chéile.
    Bhí siad ag fághail min-bhuidhe ó'n Workhouse i dTuaim. Níor íoc siad ortha, bíodh siad ag fághail in a dheirce.
    Fuair siad an síol dara bliadhain ó Scotland. Nuair a bhí siad ag treabadh an dara bliadhain bhíodh clebhín aca ag piocú na bhfataí beaga le h-aghaidh síol.
    Cailleadh scór thart anseo leis an ocras, acht níor chaill duine ar bith leis an bhfiabhras, acht cúpla in aice le Tuaim. Ní raibh biadh gann ó shoin. Ní raibh Champínní aca an t-am sin chor ar bith acht ceithre bliadhna in a dhiaidh sin tugadh ó Scotland iad, acht bhí ortha íoc ortha an t-am sin. Chuaidh daoine isteach
    Maighréad Bhreathnach
    An Cladach Thoir, Co. na Gaillimhe