Scoil: Leath-bhaile

An Leathbhaile, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear amuigh i bpáirc lá ag sábháil fhéir agus luigh sé síos ar an talamh le na sgíth a leigint, thárla gur thuit an codhladh air. Fad is bhí sé in a chodladh bhí a bhéal fhosgailte aige agus chuaidh alplóchar isteach ann agus slug sé é. Nuair a dúisigh sé níor airigh sé é féin chomh maith is a bhí roimhe sin agus chuaidh sé chuig an doctúir agus d’innis sé a sgéal dhó. Annsin, dubhairt an dochtúr dhó go dtiubhradh sé leigheas dhó agus thug ach níor éirigh leis an leigheas sin. Thárla gur casadh tinncéar leis ar an mbóthar lá agus d’innis sé a sgéal dhó sin freisin agus dubhairt an tinncéar leis go dtuibhradh sé leigheas dhó dá dtiubhradh sé dídean na h-oidhche dhó agus dubhairt an fear go dtiubhradh , ansin thug an fear an tinncéar isteach agus thug sé suipéar breagh dhó. Ar maidin nuair a d’eirigh an fear bhí an tinncéar sguabtha agus bhí fearg an domhan ar an bhfear. Sa trathnóna tháinic an tinncéar céadna go teach a fhir arís agus is beag nár bhuail an fear é. Seard a bhí ag an tinncéar annsin mar leirgheas ná sgadán gort a ithe agus pota uisce a fhaghail ansin agus a bhéal a fhosgailt ós cionn an phota agus go lumfeadh an alplóchar amach san uisce le deoch a faghail.
    Tomás Mac Aodha
    Ceapach Dhabhac, Co. na Gaillimhe