Scoil: Leath-bhaile

An Leathbhaile, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

Ar an leathanach seo

1. Naoi n-oidhche, dhá oidhche gan aire (áireamh) ó oidhche Shamhna go oidhche Mártan. Marbhuight(h)ear éan in onóir ga’n Dhomhnach ‘s go Mhárt is go bhainríoghain naomhtha na mbolgaigh. Dóirteann siad an fhuil ar an urlár le gach galra is dochar a choinneál uatha i rith na bliadna atá ag teacht. Tugann an duine a mbeidh coileach aige ceann do’n té nach mbeidh ceann aige leis an fhuil a dhórtadh lá’l Mártan. Bhí bean ann uair amháin a raibh a fear caillte. Ní raibh éan aici le marbhú le h-aghaidh oidh’l Mártan. Ní raibh aici acht an leanbh a bhí sa gcliabhán agus bhí brón uirthi nuair nach raibh aon cheo aici le marbhú in onóir do Naomh Mártan. Chuimhnigh sí ar an leanbh agus dhóirt sí a chuid fola. Bhí an oiread sin grádh ag Dia di nuair a rinne sí sin gur thug Sé an páiste ar ais di agus rinne sé fear mór.
    Domhnall Pléamonn
    An Cartún, Co. na Gaillimhe