Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Séadhacháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Cormac Dall ina chomnuidhe in áit a dtugadaís Tuílsc air. Bhí sé dall agus é ag dul thart le maide agus madadh beag.
    Bhí sagart paráisde in áit a dtugadais Gl'n-isgc air agus bhí sé an-mhór le Cormac. Thagadh Cormac ar cuaird ar an sagart go minic agus d'fhághadh an sagart an-spóirt ar a chuid cainnte.
    D'imthigh an sagart ar a laetheannta saoire go dtí an Fhrainnc nó áit eicínt mar sin, agus tháinic sé abhaile faoi Shamhain.
    Ba ghnáthach le buachaillí a bhaile a dhul faoi Oidhche Shamhna agus gabáisde a ghoid agus é a chaitheamh in áit nach mbíodh mórán gabáisde - ag bean no ag fear bocht ar bith.
    Nuair a chualaidh an sagart faoi ghoid an ghabáisde rinne sé seanmóir ag cur mhilleáin ar na daoine a ghoid é. Dubhairt sé to mba mhór an peacadh a bheith ag goid is a' fuadach an rud a chuir na daoine le h'aghaidh a n-úsáid féin.
    Nuair a chualaidh Cormac go dtáinic an sagart abhaile, cuaidh sé ar cuaird air mar bhíodh an sagart go maith dhó agus is minic a thugadh sé síneadh láimhe mhaith
      1. filíocht
    Seaghán Ó Máinín