Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Séadhacháin

1. Scéal Grinn
    Fadó bhí baintreach agus a mac in-a chómhnaide I dteach beag ar thaobh slíabh mór. Bíodh triochadh gabhar aca go minic. Bíodh triocadh an buachaill ag ól bainne agus déirgh sé le bheich comh mór le fathach. Níor chaith sé briste aríamh. “Bodach na ngabhar” a bhí mar leas ainm air.
    Oidche amháin nuair a bhí sé in-a chodhladh bhí brionglóid aige go raibh mheall airgead fágtha ar an droichead I londun. Nuair a déirigh sé ar maidin dinnis sé a brionglóid do a mháthair agus dubhairt sí leis a dhul go dtí an droichead agus an t-airgead a fhágháil.
    Réidhtigh sé é féin agus chuaidh sé go londun agus nuair a shroich sé an droicheadh thosaigh sé ag siubhal síos suas an droichead agus bhí teach beag in aice leis agus tar-éis tamaill tháinig fear amac as an teach agus diarr sé air cén fath a raib sé ag suibhal annsin agus dubhairt sé go raib brionglóid aige go raibh meall airgead …
    AT1645: The Treasure at Home
    Miceál Ó Laighnigh