Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Séadhacháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí fear in a cómnaidhe i bhuidhesbhnach dár bainm Tomás Ó Cíarán Fear bocht dob ead é aguis ní raibh acht aon bhó aige agus fuair sí bás. Déirigh sé maidin amháin agus chuaid sé amach sa bpáirc agus chonnaic sé bhó.
    Chug sé í isteach go dtí an stábla ag tar éis cúpla lá fuair sí bás agus bhí an fear agus a chlann in áil le caillce leis an t- ocras. Lá amháin tháinig fear isteach sa teach agus dubairt sé leis go raibh se ins na sidheóga agus go raibh fhios aige an áit a raibh a bhó.
    Thóg sé gioca féar agus rinne sé fáinne de. Dubhairt sé le Tomás Ó Cíarán a fhéascaine amach tríd an fáinne agus nuair a dféach sé amach tríd chonnaic sé í ag inbhear ar taobh an cnuic in - aice leis an drichead i buidheabhnac dubhairt an fear leis a dhul go dtí an áit a raibh sí agus a bheireadh ar a corball agus a bheadh ag gascanaith no go tiocfrufh sé abhaile chuaidh sé go dtí an áit a raibh sí agus rug sé ar a
    Miceál Ó Laighnigh
    An Caiseal, Co. na Gaillimhe