Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Séadhacháin

Ar an leathanach seo

1. Tuairim leat céad blian ó shoin bhí fear ar a dtugtar Seamus Ó Slatarra go ndeanfad Día trócra ar a hainm i Sasana in áit a dtugtar Léirpool agus bhí sé in a codhladh an oidhche seo agus cualaid guch ag rádh leis a dhul abhaile go tobar na láithríne i lisín na hEilite.
    Tá staighre ar an balla cloice agus faoi an staighre sin tá pota óir. D'éirigh sé go moch ar maidin agus chuaidh sé abhaile go hÉireann ó shoin go tobar na láichríni, thosuig sé ag rómhar acht ní bhfuair sé aon rud. Deirtear má fhan sé go dtí an tríomhadh uair giobaidh sé an t-airgead.
    Tomás Mac an Bhaird
    Uaitear Ó Fionnagáin