An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

Ar an leathanach seo

1. Fadó chuireadh siad snaoisín i bosca beag ar bragaidh an duine marbh. Nuair a théigheadh na daoine isteach sa seomra thóghadh siad cuid beagh de'n snaoisín agus deireadh siad ag an amh ceadna - "Go ndhéanaidh Dea trócaire ar a ainm.
    San gceanntar seo creidtear nach ceart le socraidh a dul go dtí an roilg Lá Béaltaine.
    Má bhíonn dhá shochraidh insan roilg ceadhna, an am ceadna gus an lá ceadna bíonngach taobh ag déanamh a ndithchealla a gcoirp féin a chur san uaidh ar dtús mar deirtear - "Go mbhéidh ar anamh an cuirp is déidheanaighe a curtar chun aire a thabhairt do na h-uaigeanna éile go mbeidh shochraidh eile ann.
    Cáit Ní Gríobhtha
    An Bhreaclach, Co. na Gaillimhe