An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

Ar an leathanach seo

1. Seo í an caoí a n-imrimid "sicín". Bailigheann a lán cailín le chéile. Bíonn ceann aca in-a búistéar, ceann in-a mhathair, agus na cinn eile in-a-sicíní. Beireann sicín amhain greimar bhibín an mhathar agus beireann sicín eile ar bhibín an chéad sicín agus mar sin de go mbíonn siad í líne mór. Déineann an búistéar iarracht an sicín deireadh a mharbhú agus déineann an mathair iarracht í a shabhailt.
    Nuair a bhíonns na sicíní go léir marbuighthe meadhan an búistéar agus an mathair iad agus an sicín a bhíonns deas beirbhigeann siad é agus itheann siad é.
  2. Nuair a bhíos óg bhí "dathanna" mo phríomh cluiche. Nhíoadh suas le naonbhar cailín ann, duine aca í na máthair duine eile í na aingeal agus dune eile in na deabhal. Bíoadh na cailíní eile in a bpáistí, agus bhíodh dath dá leith mar ainm ar gach duine. Thagadh an t-aingeal agus bheireadh sé greim ar gruiag an mháthar. Dheireadh sise "cé tá annsin?" "An t-aingeal leis an gruaig órdha" "Céard tá uait?" "Dath" "Cén dath?" "Gorm" Dá mbéadh gorm
    Máire Ní Nualláin