An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá a lán pisreog faoi maistreadh. Má taganns duine isteac agus maistreadh 'gá dhéanamh cuireann sé dreas faoí í dtreo nac mbeirfeadh sé an tim leis.
    Oidhche Samhna agus La Bealtaine gearrann na daoine píosa de'n caorthann agus tógann siad miosúr na cuinneóige trí uaire leis í dtreo nac ngoidfeadh aoinne an tim.
    Má thaganns fear isteach afus maistreadh ar siubhal níl cead aige a phíopa a lasadh nó sméaróid a thabhairt amac leis.
    Sul a stosnuightear an maisteadh coisrightear an slár lé salann agus cuirtear smearóid fuathi lé ádh a chur air.
    Má taganns duine isteach le linn an mhaistreadh bíonn air, dul amach an doras ceadna is a tháinig se isteach.
  2. Seo scéal faoí maidtreadh - Bhí bean ann uair dhíoladh sí im. Chaill a ba an bainne go léir. Gach maidin teigeadh sí chuigh pairc éile in a mbhíodh ba le duine eile agus goideadh sí bainne. An fhaidh is a bhíodh sí ag bleaghadh na mbó deireadh sí " im agus bainne", im agus bainne". I gceann seachtmaine dhéanadh sí maisteadh agus bhíodh deic bpunt ime aici.
    Cáit Ní Gríobhtha
    An Bhreaclach, Co. na Gaillimhe