An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí mo shean mhathair beo, bhíodh díon tuighe ar na tighthe go léir in mo bhaile acht amhain cúpla cinn aca a raibh díona slinní orta.
    thígac dah fear doirce ar a thalam fhein agus leis an tuighe chuireadh sé díon ar a theach agus ar na stablaí. Bhíodh frataca an tighe an trom i streo nach sguabfadh an ghaoth an díon nuair a bhíodh storm ann. Ós cionn na bhfratacha, bhíodh géaga clúduighthe le sraiteanna as an bportach. D'fuagháladh siad na sgraiteanna seo le snathaidh fé leith agus sugán do na géaga. In a dhiaidh sin chuireadh siad an tuighe ortha.
    Bhíodh trí seomra í gcuid aca agus bí ballaí de chuid de na tighthe déanta de dóibh buidhe agus luachair gearrtha. Chuireadh siad na ba, nó buachaill ag marcuigeacht asal chun iad a mheascadh, annsin déantaoí na balla leis. Tugtaoí tighthe dóibeacha ar na tighthe sin. Déanraoí an seimléar as maidí sailighe agus chuirtí
        1. foirgnimh
    Cáit Ní Gríobhtha