An Baile Glas Theas, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Brighid Ní Náradaigh Cáit Bean Uí Standúin

Ar an leathanach seo

1. Sí an chéad sgoil mhóta a gcloisimid trácht uirthi scoil Uí Mhairnil agus Uí Fhloinn. Colceathair dá chéile beadh iad, agus chomhnuidheadar í ndhá theach bheaga ar thaoibh an bóthair insan bpáirc atá ar aghaidh pairce an bhannraigh.
    -Tá an pháirc seo í gCorlac - dhá míle ó Béal Atha Móga. Is le mhuinntir Uí Madhaidhin í.
    Insan am sin, bhí an Gaedilg ghá mhúinead acu agus thugadh aire fé leith do scríobhneóireacht, léightheóireacht agus litriú. Tá sé beagnach seachtmhóga bliadhain o shoin ó mhair Mac Uí Mhairnil agus Mac Uí Floinn.
    In a dhiaidh sin mhúineadh Seán Ó Fionnáin sgoil mhóta i dteach mbeag a bhí aige i gCorra. Tugtar gairdín Fhionnáin air fós. San sgoil sin bhíodh na cailíní agus buachaillí in a suidhe ar clár insan gcistín. Bhaintí úsáid de'n bhord sa gcistín mar suidheachán chun sgríobhad. Suidheadh na páiste óga ar an urlár. Cleiteacha a bhí aca mar pinn, agus múineadh Seán Ó Fionnáin léigheamh agus litriú. Bearla a labhradh sé agus ní thugadh sé aon aire do'n Gaedlig.
    Dé gnáth bhíodh na h-aimhnidthí ceangailte istigh san gcistín agus na sgoláirí ag bárr an tigh agus na h-aimnidhthí ag bun an tige. Gach seachtmhain d'íocad
        1. foirgnimh
    Cáit Ní Gríobhtha