Scoil: Gort na Díogha (uimhir rolla 15587)

Gort na dTíobh Thiar, Co. na Gaillimhe
Séamus Ó Dochartaigh Bean Uí Dhochartaigh

1. (gan teideal) (ar lean)

Once upon a time there was a woman of the name of Biddy Morearity living in Dublin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    The woman took the man to court and was winning the case when Dan OConnel the man's lawyer stood up and put his hand into his pocket and took up a fist of oats. He put it into his hat and began to shake it around in the courthouse. Then the judge said "Do you expect that to grow"? and Dan answered "It has as much chance to grow as chickens have to come out of the eggs she gave the man before he went to USA."
  2. Bhí buachaill beag ann fadó agus buachaill crosta do b'eadh é. Bhí se an-saidhbhir agus bhí a lán mbréagán aige, acht dá dheire d'éirigh se tuirse bheith ag súgrádh le na mbréagán agus dubhairt sé leis féin go mba maith leis nach bheith sé in a bhuachaill agus tuige go rugadh é agus é fear. Taréis tamaill tháinig fear beag suas leis agus dfíafruigh sé de cé'n fáth a dubhairt sé sin, ní freagra an buachaill agus dúirt an fearín leis "An maith leat bheith í méaróg Nodlag agus thosuigh an buachaillín ag gol, annsin dubhairt sé leis cé'n sórt rud a mhaith leis agus dubhairt se annsin ba mhaith liom bheith im buachaill.
      3. daoine de réir aicme
    Maggie Mc Guire