Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Siad seo ainmneacha ainmhidhte na feilme, bó, capall, asal, caora, gabhar agus gamhain. Ní cuirtear aon ainmhidhthe aca seo isteach sa Samhraidh; acht cuireann chuile dhuine a bhfuil stábla aige isteach iad sa nGeimhreadh. Tugann na daoine deoch min-coirce dí. Ní tugtar aon uisce dí go dtí an lá ina dhiadh sin. Craithtear min-choirce ar an laogh nuair a beirtear é, agus baineann an bhó de é le na teangainn. Freisin fuiltear ar an laogh mar tá sé ráidhte mara bhfuilfidhe air i dtosach tairneóchaidh easóg a chuid fola. 'Sé an chaoi a bhfuiltear air sgor sceine a chur ina chluais, agus fuil a leigint. Sé an chaoi a nglaodhtar ar na gamhnaibh "Suc! Suc!" ar an gcapall agus ar an asal "Pró! Pró!". Sé an chaoi a nglaoidhtear ar na caoirighíbh "Shabha! Shabha!" ar na gabhraibh "Beta!Beta!"
    'siad seo éanlaith na feilme: an chearc, an lacha, agus an ghé. 'Sé an chaoi a nglaoifhtear at na cearcaibh "Tioc! Tioc!" 'Sé an chaoi a nglaoidhtear ar na lachanaibh "Feed! Feed!" ar na géadnaibh "Beadaigh! Beadaigh!"
    Sé an chaoi a gcuirtear ál circe síos bosca agus tuighe ann ar dtús, agus caonach ar a bharr. Annsin cuirtear uibheacha ó's cionn an chaoinaigh agus an chearc ó's a chionn sin. Fágtar mar sin go dtí lá ar na bháireach í, leightear as an nead ar
    Mór Ní Fhátharta
    Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe