Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    carad trí nídhthe chomh maith agus bhí ag aon duine ariamh. Is fearr fear saidhbhir na bean bhocht chuile lá dhá saoghal. Nauir a bhíonn cut amuigh bíonn an luch ag rinnce. Nuair a théigheann teine leis an gcloch caithfidh sí pléascadh. níl luibh na leigheas in aghaidh an bháis. An ruid a scríobhann an púca leigheann sé fein é. Fág an tír nó bí sa bhfairúin. Is fearr leath builín aráin na a bheith gan aráin. Ná cait an t-uisce salach amach go mbeidh an t-uisce glan istigh. Tús maith leanacht na hoibre. Ní thagann caonach ar cloich reatha. Gheibheann na ba bás an fhaidh a bíonna an féar a fás. Is fanach ar eochrachaibh an tíghe móir. Ar teangaibh na ndaoine a beirtear agus ar adharcaibh ar na ba. Tuigeann fear léighinn leath-fhochal. nauir a chríonann an tslat is deacair í a shniomh ina gad. Píosa do mhuich a triopall le fear na bí an laog. An rud a fágtar go fanach imthigheann sé go fánac. Níl aon mhoill ar an tráthnóna. Bhí fear san mbaile a bhí baramhlach dó-féin diubhairt sé nach bpósfadh sé aon bhean carragín dhá siubhalfadh sé leath an tsaoghail. Mise agus tusa agus trioball na muice.
    Mór Ní Fhátharta
    Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe