Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá na luibheanna seo a leanas go dona ag an talamh, mar bochtuigheann siad an talamh, plúchann siad na barraí, agus na torthaí agus súghann siad go leor de'n leasughadh. Seo iad iad: an chupóg ruadh, bruimhéir, an crúb préacháin, garbhógaí, nó bláth buidhe. Tá an flich go dona freisin ag na barraibh. San áit seo deirtear gur ar talamh maith a fhásanns an feochadán, agus an luibh ar a dtugtar salachar sráide ar talamh bocht. Tá luibh ann ar a dtugtar meacan leoin, agus glantar an phréamh, agus bruightear é, agus tá sé go maith le cur le cnámh a bheadh as áit. Fásann bláth bán air. Bruightear an Choinneal Mhuire ar bhainne, agus tá sé go maith le h-aghaidh casachta. Dá ngearrfadh duine aon chuid
      1. cleachtas an leighis
    Bríghid Ní Chongaile