Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Siad na luibheanna is mo a dheanas dioghbhail, crub, preachain, ceathramhadh chaorach, grunlas cupog ruadh, flich, deosadan, raithneach, eibhean talmhan, gaisearbhain. Fasann siad i bhfatai agus i-n arbhar agus deineann siad dioghbhail doibh. Ni fhasann an deosadan acht i dtalamh maith trom, acht fasann na luibheanna eile i dtalamh cinealta eadtrom. Ta leigheas i Maire mheta agus i mbiolrach le h-aghaidh eitinne. Bruithtear Maire mheta ar bhainne agus ithtear e acht ithtear an biolrach fuar mar baintear e. Ta luibhann darbh ainm cneamh, agus an bun ata faoi ta se go maith le h-aghaidh plucta. An bun ata faoi ta se go maith le h-aghaidh plucta. An bun ata faoi a chur i mbuideal uisce agus e a fhagail ann go ngearochadh se, agus annsin e a ol. Ta noinini go maith le
      1. cleachtas an leighis
    Mícheál Ó hIarnáin