School: Fearainn an Choirce (roll number 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. Sé an t-ainm atá ar an mbaile a bhfuil mé 'mo chomhnuidhe ann Gort na gCapall. 'Sé an lára parróiste céadna atá ag gach baile, sé sin Inis Mór.
    Sé an bharrúntacht atá aige Áran. Tá tuairim cheithre scór daoine in mo bhaile, agus tá scór páistí ag dul ar sgoil as. Tá chúig theach déag ann anois, agus bhí seacht d'tíghthe fíchead ann fadó.
    Is tuighe atá ar gach teach; acht amháin dhá theach a bhfuil slinn ortha. Sé an fáth go dtugtar an t-ainm sin air, mar chonnaic bean capall glas amháin ag teacht isteach in it ar a dtugtar Port Bhéil an Dúin. tá seisear daoine ann atá ó's cionn seachtmhoghadh bliadhan. Chuaidh cuid mhaith go America as Gort na gCapall; acht ní théigheann mórán le gairid.
    Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe
    Cáit Ní Bhriain