Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. ba file maith a bhí Pádhraig ó hIarnáin as Conacht. Do bhíodh sé ag cumadh cuid mhaith filídheachta, mar ba filí a bhí na mhuinntir roimhe. Bhíodh sé ag fághail airgid ar an bhfilídheacht, mar ba mhaith uaidh iad do dhéanamh.
  2. bhí fear darbh ainm sean-Shéamuis ó Conchubhair imbaile Chillmhuirbhigh agus bhí sé go maith ag déanamh amrán. Is i roilig Chillmhuirbhigh a cuireadh é. Ní raibh aon fhile i-n-Árainn chomh maith leis. Is inGaedhilge do chumadh sé a chuid amhrán. Bhí fear darbh ainm Colm De Bhailís i-n-a fhile mhaith freisin. Bhíodh an bheirt acu ag déanamh amhrán ag cáineadh a chéile, agus ag déanamh amhrán ag moladh agus ag cáineadh daoine eile. Ba daoine bochta iad gan
      1. filíocht
    Mícheál Ó hIarnáin