Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    abhaile oidhche gheallaighe agus é deirdheannach. Bhí a bhean ag teacht roimhe. Chonnaic sí a fear féin agus fear eile i n-éindigh leis. Labhair sí leo agus dubhairt sí Dia dhíb, agus ar an b'poinnte d'imthigh an fear a bhí i n'éindigh leis.
  2. Ta dún ó dheas de Cillmhuirbhigh. Sé an chuma atá ar an dún cuma cruinn. Tá claidhe leathan agus clocha láidre timcheall ar an dún. Nuair a bhí na Fir Builg i n'Árainn rinneadar poll mór isteach san dún le haghaidh na n'gléas airm a chur isteach ann. Freisin bhíodar ag caitheadh spallaí amach thar an dún le na gcuid námhad a choinneál amach, agus bhí an dún an-árd. Ní dheachaidh aon duine isteach san b'poll ariamh mar bhí claidhe taobh amuigh de. 'Siad na Fir Bhuilg a thóg an dún, mar shlíghe
    Máire Ní Ghillín
    Seán Ó Gillín