Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    díoghbhála a deireann siad, agus utheann na daoine iad. Déineann na daoine úsáid de le h-aghaidh cótaí. Itheann ann girrfiadh féar agus billeóga glasa. Tá ainmhidhthe eile in Árainn ar a dtugtar easóg. Tá sí níos lúgha ná an cat. Tá sí díogahbhálach ar bhealach agus úsáideach ar bhealach eile. Sé an fáth a bhfuil sí díoghbhálach, marbhuigheana sí soiníní agus itheann na daoine féin na coiníní, mar is feoil an-deas le n-ithe atá ar an gcoinín. Sé an fáth a bhfuil sí úsáideach, mar marbhuigheann sí na luchainn, agus déineann sí an-leas nuair a mharbhuigheann sí na luchainn, mar is ainmhdihthe díoghbhálacha iad. Bhíodh cait fhiadhána in Árainn fadó, mar na cait tighe atá ann anois; acht go mbíodh ingne nó dúbháin ar a derioballaibh ar nós na n-iongna atá ar a gcosaibh. Bhídís an-olc nuair a chuirtí olc ortha.
    Máire Ní Fhlaithbhearta
    Pádhraig Ó Flaithbhearta