Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    míle siar ó thuaidh de'n bhean bháidhte tá áit ann ar a dtugtar Maoidhm an t-sagairt. Bhí sagart ag dul siar ann fadó i mbád agus d'iompuigheadh an bád agus bádhadh an sagart. Tá an t-ainm sin air fós. Tuairim is míle siar uaidh ta áit ar a dtugtar Meádh Pheadair na Cruite. Na céadta bliadhain ó shoin, bhí Peadar ag iascach ann mar gheall ar chruit a bheith air. Tá an t-ainm sin air ó shoin.
  2. Ainmhidhthe Allta
    Deirtí go mbíodh sionnaigh fiadháin in-Árainn fadó. Sé an t-ainm a tugtar ar an bpoll a mbíonn siad 'na gcodladh ann brocais. Itheann na sionnaigh éin, lachain, cearca agus éanachaí na spéire. Déaneann siad an-díoghbháil. Marbhuigheann siad uain agus éin ar na daoiníbh. An bainne a fhághann an firéad ina dhiaidh tá leigheas ann ar Bhruitíneach. Bhíodh girrfhiadh in-Árainn fadó. Dheinidís nead insna tumachaibh agus insna coilltíbh. Ní mórán
    Máire Ní Fhlaithbhearta
    Pádhraig Ó Flaithbhearta