Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thosuigh an fear ag dul amach dhá thómhais, acht chas sé isteach dhá uair agus dubhairt an bhean leis coinneál air, acht an darna babtha a chuaidh sé amach thuit sé agus marbhuigheadh é. Tá Olán Craigh na Molc ann freisin, acht a mbíonn siad ag iasacht. Tá leic an Túrlaigh, barr an leath-chartúbhair, An Spoilleán, Carraig Míchíl Seaom Fhuara, Dinne ghlais, leic an tsalainn, Carraig an Cmáil, Poll an Dúin Bhig, An t-ulán leathan, Carraig an Tobach agus an lochán ar thalamh Chillmhuirbhigh. Tá aill igCillmhuirbhigh ar a dtugtar Gleann Dinne an Tairbh, mar thuit bó agus tarbh síos ann agus marbhuigheadh iad, agus tá aill eile ann ar a dtugtar Gleainnnín an Tairbh. Tá aill ann freisin ar an taobh shoir de'n Dún Aonghusa ar a dtugtar Carraig an Phoill. Thuit fear darbh'ainm Colm ó flaithbhearta síos ann agus marbhuigheadh é. Tá aill i nGort na gCapall ar a dtugtar Carraig an Iascaigh; mar bhí fear ag iascach ann trí scóir blidhan ó shoin darbh' ainm Pádrig Mach Ghiolla Phádraig agus thuit sé san bhfarraige agus badhadh é, agus frítheadh é lá'r na bhárach míle go leith soir ón áit ar thuit sé. Tá poll i gCillrónáin ar a dtugtar Poll na Brioscarnach, mar tháinig bairillí brioscaí i deír ann. Tá aill igCilléinde ar dtugtar Aill na nGlasóg, mar bhí leath-chéad daoine ag iascach ann Iá'l Muire, agus tháinig taoidin Bháidhte agus scuab sé chúig dhuine dhéag aca ar siubhal gur bádhadh iad. Tháinig an chuid eile acu saor as. Tá Súnda an Ghríotóir
    Cill Mhuirbhigh, Co. na Gaillimhe
    Mícheál Ó hIarnáin