Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag teach anoir ann. Garrdha Thomhais Pádhraig. Is mar gheall ar ainm duine atá sé seo. An Túrlach, An Cró Mór, mar tá sé mór. An Scailp Fhada, mar tá scailp mhór ann. An Chraig Mhór, baisteadh an t-ainm sin uirthi mar tá sí mór. Gort an Gheabhanáin, An Foirdhris, mar dó bhíonn foirdhriseacha ag fás ann. Is i bhfeilm mo mhuinntir i bhfearann-an-Choirce i mbaile fearainnChillmhuirbhigh atá na h-áit-ainmneacha seo thuar le fághail. Seo áit-ainmneacha atá i gCillmhurbhig. An Crogán Glas, Gleann Binne an Thairbh, baisteadh an t-ainm sin air mar tuit tarbh agus bó síos le fánaidh na h-aille, agus marbhuigheadh iad. Gort Aileach Uisce, Páirc na Dóibhe, mar tá go leor dóibhe le fágail innte. Fear na Dacaighe, An Chriag Dhubh, Páirc an tsáile mar bhíodh an tsáile ag teacht isteach innte. Páirc na Carriage, An Glún bheag, An Theampall beag mar tá teampall beag ann. An Móinfhéar, mar gcarrtar féar gach bliadhain ann. Poll an Chapaill, lán an Ghiorráin, aill an bháid, Garrdha an Asail, Criag an Gháirdín, mar tá gáirdín toraidh ann. Garrdha an Aitinn, mar tá aitinn ag fás ann. Craig an Dún, mar tá dún déanta ann. Cnocán na mban mar marbhuigheadh sluaigh ban ann. Seo áit-ainmneacha atá i nGort-na-gCapall. Garrdha na Scialpa, mar tá scialp mór ann. Garrdha Pháidín Andrsú, mar gheall ar ainm duine é seo. Garrdha Mór, mar tá sé mór. Garrdhanca Glasa, Buaile Árd, An t-Áirín Tanaidhe mar tá sé árd agus caol. Gort
    Gort na gCapall, Co. na Gaillimhe
    Máire Ní Fhlaithbhearta