Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. Seanchas idtaobh na h-aimsire
    Nuair a bhíonn droch-aimsear air bíonn go leór scamall mór dubh ins an spéir. Gaoth andeas nó gaoth aniar ndeas a bhíonn ann. Éirigheann an fhairrge an-gharbh nuair a bhíonn droch-aimsear air. Comhartha eile iseadh, sóirt fáinne timcheall na gealaighe, agus nuair a bhíonn an grian ag dul faoi téidheann sí isteach ins na scamallaibh, agus bíonn cosa fuithe freisin. Nuair a bhíonn aimsear gharbh le teacht bíonn na scamaill ag spréacharnaigh. Sí an ghaoth andeas is minice a thuganns báisteach léi. Is comhartha báistighe é na h-éanlaithe a bheith ag eitilt go h-íseal. Tagann na faoileáin isteach ón fhairrge, tugann an cat a dhruim do'n teinidh, agus itheann an mada féar sul a thagann báisteach. Chídhtear caoirigh thuas go h-árd ar na sléibhtibh, agus cnocaibh le aimsir bhreágh; acht le droch-aimsir chídhtear iad ag teacht anuas. San Samhradh nuair a bhíonn sé ag tarraingt cun báistighe bíonn an aimsir an-mheirbh, agus bíonn go leór míoltóg ag dul thart. Nuair a bhíonn droch-aimsir air bíonn lasracha gorma san teinidh. Bíonn súghaidh ag tuitim de'n simléar nuair a bhíonn báisteach air. Téidheann an deatach suas díreach le aimsir bhreágh.
    Caitlín Ní Chongaile
    Eochaill, Co. na Gaillimhe